Haber

Afrika Birliği Komisyonu’ndan 90 kişilik bir heyet Nijerya seçimlerinde gözlemci olacak

Afrika Birliği (AfB) Yönetim Kurulu, 25 Şubat’ta yapılacak seçimler için Nijerya’ya 90 kişilik bir gözlemci ekibi göndereceğini duyurdu.

Komisyon tarafından bugün yapılan açıklamada, gözlemci ekibin başında Kenya eski Devlet Başkanı Uhuru Kenyatta’nın yer alacağı belirtildi.

Açıklamada, seçimlerde yaklaşık 100 milyon kişinin sandık başına gideceği ve iki dönem Devlet Başkanı Muhammadu Buhari’nin halefini seçmek için oy kullanacağı kaydedildi.

Açıklamada, gözlemcilerin çeşitli üye ülkelerden seçildiği, üye ülke gözlemcilerinin yanı sıra bağımsız uzmanlar, STK’lar, gençler ve kadınlardan temsilcilerin de yer alacağı belirtildi.

Açıklamada, grubun seçim sürecinin doğru ve tarafsız bir şekilde yürütülmesini sağlamak, gelecekteki seçimleri kolaylaştırmak, barış ve istikrarı sağlamak için bazı misyonları olduğu belirtildi.

Ekibin sandıkların açılışını, oy sayımını, sayımını ve kapanışını ve ayrıca seçim sürecine ilişkin diğer gelişmeleri izlemekle görevlendirildiği bildirildi.

Açıklamada, Afrika kıtasında demokrasi, barış, istikrar ve kalkınmanın pekişmesinde özgür, adil ve şeffaf seçimlerin önemi vurgulandı.

Seçimler öncesinde birçok zorluğun değerlendirilmesi

Seçim ve yönetişim uzmanı Idayat Hassan, başkent Abuja’da gazetecilere verdiği demeçte, Nijerya’da güvenlik sorunu, ekonomik zorluklar ve nakit eksikliğinin seçimler öncesindeki en değerli zorluklar arasında olduğunu söyledi.

Hassan, “Ülke genelinde çatışmalar şiddetleniyor ve bu çok endişe verici. 2023 Ocak ayı ortası itibarıyla ülke genelinde Bağımsızlık Ulusal Seçim Komisyonu tesislerine ve personeline 134’ten fazla saldırı düzenlendi.” dedi. terimini kullandı.

develiajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu