Ekonomi

Stellantis, eVTOL firması Archer Aviation’daki hisselerini artırdı

AMSTERDAM VE SANTA CLARA, CALIFORNIA – Stellantis N.V. (NYSE: STLA), gelişmekte olan bir elektrikli dikey kalkış ve iniş (eVTOL) uçak şirketi olan Archer Aviation Inc. (NYSE: ACHR)’deki hisse oranını arttırdı. Otomobil üreticisi kısa süre önce açık piyasa işlemleri yoluyla yaklaşık 8,3 milyon hisse satın alarak Archer’ın 2025 yılına kadar eVTOL uçaklarını ticarileştirme vizyonuna duyduğu güvenin altını çizdi.

Bu hamle, Stellantis CEO’su Carlos Tavares’in Archer’ın Kaliforniya’daki merkezini ve üretim tesislerini ziyaretinin ardından geldi. Stellantis’in Archer’a artan yatırımı, şirketin Archer’ın Midnight uçağını seri üretme ve eVTOL geliştiricisinin ticarileştirme çabalarını destekleme yönündeki daha geniş hedefleriyle uyumlu stratejik bir karardır.

Ocak 2023’te Stellantis, Midnight uçağını seri üretmeyi ve havacılık şirketinin önemli sermaye harcamalarından tasarruf etmesine yardımcı olmayı amaçlayan Archer ile özel sözleşmeli üretim anlaşmasını duyurdu.

Archer’ın Georgia’daki yüksek hacimli üretim tesisinin inşaatı planlandığı gibi ilerliyor ve bu yıl içinde tamamlanması bekleniyor. Yaklaşık 350.000 metrekarelik 100 dönümlük bir alana yayılan tesisin yılda 650’ye kadar uçak üretimini desteklemesi ve potansiyel olarak sektördeki en büyük hacimli tesislerden biri olması bekleniyor.

Dört yolcu ve bir pilotu barındıracak şekilde tasarlanan Midnight uçağı, 20-50 mil arasında değişen kısa mesafeli yolculuklar için optimize edilmiştir ve uçuşlar arasında yaklaşık 10 dakikalık hızlı bir şarj süresine sahiptir. Stellantis’in Archer ile 2020 yılına kadar uzanan ortaklığı, üretim, tedarik zinciri ve tasarım uzmanlığı konularında işbirliğini içeriyor.

Tavares, ortaklığın ulaşımda devrim yaratma potansiyeline olan inancını dile getirirken, Archer CEO’su Adam Goldstein, ortak çabanın kentsel hareketliliği dönüştürme ve şehirlere ve hissedarlara değer sunma vaadinin altını çizdi.

Çeşitli marka portföyüne sahip lider bir küresel otomobil üreticisi olan Stellantis, Dare Forward 2030 planı ile 2038 yılına kadar karbon net sıfır mobilite teknolojisi şirketi olmak için stratejik bir yolda ilerliyor. Merkezi Santa Clara’da bulunan Archer, kentsel hava hareketliliğini geliştirmek için eVTOL uçak geliştirmeye odaklanmıştır.

Bu makaledeki bilgiler bir basın açıklamasına dayanmaktadır.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu