Haber

Niğde Belediyesi’nden bir önemli hizmet daha: Tabal Gastronomi Evi açılıyor! Niğde yemekleri dünyaya tanıtılacak

NiğdeKentin yeme-içme kültürünün Türkiye’ye ve dünyaya tanıtılması amacıyla Belediye tarafından devralınan ve Gastronomi Evi’ne dönüştürülen tarihi binada 100’e yakın yemek çeşidi yöre halkının yanı sıra yöre halkının beğenisine sunulacak. yerli ve yabancı turistler.

NİĞDEMİZİ HER YÖNÜYLE TANITIYORUZ

Niğde

NiğdeTürkiye’nin tarihi, turistik ve doğal güzelliklerinin yanı sıra yeme-içme kültürünün tanıtılması için çaba sarf ettiklerini vurgulayan Lider Özdemir, “Tabal Gastronomi Evi” adı altında düzenledikleri restoranı faaliyet alanına soktuklarını bildirdi. vatandaşın hizmeti.

GASTRONOMİ TURİZMİNİN ÖNEMİ

Gastronominin günümüzde turizmin en değerli unsurlarından biri haline geldiğine değinen Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir, “Yerli ve yabancı turistler gittikleri bölgenin mutfak kültürlerini de tanımak istiyor. yeni yerler ve yeni destinasyonlar, insanlar da gittikleri bölgelerin farklı lezzetlerini tanımakta ve tanımaktadır.Niğde Belediyesi olarak turizmin geleceğinde önemli yeri olan gastronomi konusunda da çalışmalarımız var ve hızla arttıracağız. Bu alanda yatırımlar.”

NİĞDE’NİN GASTRONOMİK ÖZELLİKLERİ

Önder Özdemir, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi’nden devraldıkları Akmedrese’nin karşısındaki Kültür Evini, Niğde’ye özgü yemeklerin hazırlanıp servis edileceği bir restorana dönüştürdüklerini ve buraya “Tabal Gastoromi Evi” adını verdiklerini belirtti. “Hem yerli hem de yabancı turistlerin beğenisine sunmak istedik. Aynı anda 115 kişiye hizmet verebilen restoranda hazırlanacak yemeklerin bir kısmı günümüz Niğde yemekleri, bir kısmı ise farklı tatlardan oluşacak. Osmanlı mutfağı.”

TABAL KRALLIĞI VE GASTORONOMİ

Gastronomi Evi’nin ‘Tabal’ olarak adlandırılmasıyla ilgili de açıklama yapan Belediye Başkanı Emrah Özdemir, M.Ö. 800’de Niğde ve çevresinde hüküm süren Tabal Krallığı’nın yemek ve yeme içme konusunda önemli bir yere sahip olduğunun tespit edildiğine dikkat çekti. o dönemin içki kültürü.

ÇİFT ASLAN FİGÜRÜ

Niğde’nin Çiftlik ilçesindeki Göllüdağ’ın tepesinde 1930’lu yıllarda gün ışığına çıkarılan Tabal Krallığı’na ait önemli bir eser olan çifte aslan heykelinin bugün Niğde Müzesi’nde sergilendiğini vurgulayan Lider Özdemir, bu nedenle şunları kaydetti: Gastaromi Evi’nin tanıtımı ‘çift aslan’ figürü ile yapılacak.

PROJENİN AMACI

Tabal Gastronomi Evi Projesi, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen Toplumsal Kalkınmayı Destekleme Projesi (SOGEP) kapsamında hayata geçirildi.

Proje ile Roma, Arap, Fars, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait yemek kültürlerinin izlerini taşıyan Niğde Mutfağı’na ait coğrafi işaretlere sahip söğürme ve ayva borana başta olmak üzere 100’e yakın yemek çeşidi yerel ve tüketiciye sunuluyor. yabancı turistler.

SYDV YARDIMIYLA KADINLAR İŞE ALINDI

Projede Niğde’de ikamet eden Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’ndan (SYDV) destek alan 25-40 yaş arası kadınlar da istihdam ediliyor.

Burada üretilecek eserlerin e-ticaret portalı üzerinden ülke geneline dağıtılması da hedefleniyor.

HANGİ YEMEKLER VAR?

horlama, ayvaBorana (coğrafi işaretli), Niğde tarhana çorbası, Arapaşı çorbası, Peynirli Pide, Fındıklı Lahmacun, Etli Yumurtalı Pide, Haşlanmış İçli Köfte, Tereyağlı Humus, Babagünnuş, Şakshuka, Tahinli Köz Patlıcan Yoğurt, Barbunya Yahnisi, Kerevizli Portakal Salatası Bulgurlu çıtır köfte, Küşleme, Yağlı çörek, Ekşili küçük köfte, Niğde kuşbaşılı cevizli erişte, Etli lahana sarması, Kabak kurusu sarması, Tas kebabı, Kızartma köfte, Cevizli elma dolması gibi 100’e yakın yiyecek, içecek ve salata çeşitleri bulunmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu