Haber

Milli Savunma Bakanı Güler: “Uzay çalışmalarımız kararlılıkla devam edecek”

Konya Büyükşehir Belediyesi tarihinin en yüksek bütçeli yatırımı olan Ağır Bakım Kentsel Dönüşüm ve 56. Bakım Fabrika Müdürlüğü’nün temelleri Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler’in katılımıyla atıldı. Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, temeli atılan fabrikanın stratejik bir niteliğe sahip olduğunu, Alper Gezeravcı’nın uzay yolculuğunun ülkemizin bilim ve teknoloji alanında ilerlemesinde yeni ve tarihi bir adım olduğunu belirterek, uzay çalışmalarının da devam ettiğini belirtti. bundan sonra da kararlılıkla sürdürülecektir.

Konya’nın merkez Selçuklu ilçesine bağlı Aşağı Pınarbaşı Mahallesi’nde temel atma töreni gerçekleştirildi. Törende konuşan Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, temeli atılan fabrikanın, Konya Büyükşehir Belediyesi’nin bugüne kadarki en büyük bütçeli yatırımı olmasının yanı sıra stratejik bir niteliğe de sahip olduğunu söyledi. Bakan Güler, “1950 yılından bu yana hizmet veren 56’ncı Bakım Fabrikamızın bu yatırımla taşınması, tesis ve kabiliyetlerinin arttırılması, kahraman ordumuzun kritik ihtiyaçlarının karşılanması açısından son derece değerli bir projedir. tüm başarı ve çabasıyla bu projeyi tamamladı.” başarıyla tamamlayacak ve savunma sanayi alanında ülkemizin kalkınmasına katkılarını artırarak sürdürecektir. Konya, stratejik coğrafi konumu ve geniş ulaşım ağı sayesinde silah, mühimmat ve teçhizatın yanı sıra gıda, ikmal ve lojistik teçhizatın cepheye temini ve gönderilmesinde değerli roller üstlenmiştir. Konya, 3 Ana Jet Üs Komutanlığı, 56’ncı Bakım Fabrika Müdürlüğü ve 47’nci Mühimmat Bölüğü’ne de ev sahipliği yapıyor. Ayrıca Konya’da bulunan Türk Silahlı Kuvvetleri KBRN Okulu ve Hava Savunma Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı da faaliyetlerini büyük bir başarıyla sürdürüyor. Arsenal Dönüşüm Projesi “47’nci Mühimmat Deposu Bölük Komutanlığının çok yakında Çumra’daki yeni ve modern tesisine taşınacağının müjdesini vermek istiyorum” dedi.

“Uzay çalışmalarımız kararlılıkla devam edecek”

Bakan Yaşar Güler, bir asır önce var olma mücadelesi veren Türkiye’nin, artık kendi silah sistemlerini tasarlayıp üretebilen, ihraç edebilen, dünyanın önde gelen savunma sanayi şirketlerine sahip bir ülke haline geldiğini belirterek, “Bugüne kadar, yerli ve milli Savunma sanayimizin ürettiği birçok ürünü büyük ordumuzun ve dost ve müttefik ülke silahlı kuvvetlerinin hizmetine sunduk.Son olarak 3 gün önce yerli ve milli olarak üretilen gemi ve insansız deniz araçlarımızı da hizmete dahil ettik. Yani kahraman ordumuzun envanterine gireceğiz.Türkiye Yüzyılı hedeflerimiz doğrultusunda sadece kara, deniz ve hava platformlarında değil, siber ve uzay alanlarında da kritik projeler başlattık. Uzay bilimi misyonumuz çerçevesinde ilk kez Hava Kuvvetlerimizin seçkin isimlerinden Pilot Albay Alper Gezeravcı adlı Türk vatandaşımız uzay gezisine çıktı.Bu gezi ülkemizin ilerlemesine yeni ve önemli bir katkı oldu. bilim ve teknoloji alanında. Bu tarihi bir adımdır. Bundan sonra da uzay çalışmalarımız kararlılıkla devam edecek. “Savunma ve havacılık ihracatında lider şehirlerimizden biri olan Konya, sahip olduğu potansiyel ve yarattığı ekosistemle savunma sanayimizin gelişmesinde merkez üs olma konumunu daha da güçlendirecektir” dedi.

“En önemli hedefimiz Türkiye Yüzyılını aynı zamanda savunma sanayi ve üretim yüzyılı haline getirmektir.”

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Kahraman ordumuzun etkinliğini artırmak için ihtiyaç duyduğumuz silah sistemlerinin bakım, onarım ve modernizasyonunun kendi imkan ve kabiliyetlerimizle yapılması hayati önem taşıyor. Bu yeni tesisle, milletimizin katkılarının olacağına yürekten inanıyorum. Büyük ordumuza fabrikamız önümüzdeki dönemde de artarak devam edecektir. Fabrikamızın açılmasıyla birlikte Türk Silahlı Kuvvetlerimiz de teknolojik açıdan güçlü bir tesis haline gelecektir. Böylece ihtiyacımız olan hizmetler daha aktif, daha çağdaş ve daha hızlı bir şekilde sağlanacaktır. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde başta savunma sanayii olmak üzere hemen her alanda yakaladığımız bu gelişme ve ilerleme ivmesinin, MSB’nin ikinci yüzyılına girdiğimiz bu tarihi dönemde en büyük gelişme ve ilerleme ivmesi olacağından kimsenin şüphesi olmasın. Cumhuriyet olarak en önemli hedefimiz ‘Türkiye Yüzyılı’nı aynı zamanda savunma sanayi ve üretim yüzyılı haline getirmektir.”

“Yaklaşık 4,5 milyar liralık yeni maliyetle Milli Savunma Bakanlığımıza yeni tesisler kazandırıyoruz.

Törende konuşan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Konya’da Milli Savunma Bakanlığı ile birlikte yürüttükleri iki büyük kentsel dönüşüm projesinin bulunduğunu söyledi. Bunlardan ilkinin Arsenal Kentsel Dönüşümü olduğunu hatırlatan Başkan Altay, “Sille bölgesinde 1 milyon 670 bin metrekare alanda Milli Savunma Bakanlığımıza ait cephanelik alanımız var. Geçtiğimiz yıllarda. , yazışmalar, projeler ve şu an itibarıyla cephanelik 8 milyon metrekare alana sahip Çumra’da eskimo mühimmat depolarına ve akıllı mühimmatlara dönüştürüldü.” Türk Silahlı Kuvvetlerinin en modern cephaneliğini yapma şansına sahip olduk. Bugüne kadar cephaneliğe yaklaşık 1,5 milyar lira harcama yaptık. Son etap olan üçüncü etabın ihalesini de tamamladık. Geriye kalan son dört eskimo kulübesini de orada inşa ediyoruz. Yani yaklaşık 500 milyon liraya mal olması planlanıyor. Konya Büyükşehir Belediyesi, cephaneliğin taşınması için yaklaşık 2 milyar lira harcayacak. Karşılığında cephaneliğin bulunduğu alan Büyükşehir Belediyemize devrediliyor. O bölgede yatay mimariye uygun kentsel dönüşüm planı yapıyoruz. Bugün burada temelleri attık. İş 56. Bakım Fabrika Müdürlüğü inşaat işidir. Bildiğiniz gibi Konyalıların yoğun bakım dediği Meram Yeniyol ile Meram Eskiyol, Şehir Caddesi ve Ateşbaz arasındaki 640 bin metrekarelik alanda dönüşüm gerçekleştiriyoruz. Bugün bu dönüşüm çerçevesinde taahhütünü verdiğimiz 56. Bakım Fabrikalarının inşaatının temelini atacağız. 140 bin metrekare kapalı alana sahip Türkiye’nin en çağdaş tesislerinden biri burada inşa ediliyor. Umarım burada şu anki görevinin yanı sıra değerli çalışmalar yapılacaktır. Fabrika alanları, depolar, antrenman tesis alanları, komuta alanları ve spor alanlarıyla modern bir alana sahip olacak. Bizim için bir diğer önemli husus ise Konya tarihinin tek seferde yapılan en büyük ihalesini gerçekleştirmiş olmamızdır. Burada şu anda fiyat farkı olmadan 2 milyar lira, fiyat farkıyla da yaklaşık 2,5 milyar liralık bir iş yürütüyoruz. Bunun karşılığında mevcut yoğun bakım ünitesinin bulunduğu 640 bin metrekarelik alan Büyükşehir Belediyemize devredilecek. İstanbul Millet Bahçesi’nin 4 katı büyüklüğünde yaklaşık 400 bin metrekarelik yeşil alan, kentsel dönüşümde kullanılmak üzere sağlık tesis alanları, eğitim tesis alanları ve konut alanlarıyla birlikte Büyükşehir Belediyemize devredilecek. Böylece yıllardır askerlerimiz tarafından korunan, ağaçlandırılan ve hazır parka dönüştürülen bu alan, Konya halkının hizmetine sunulacak. Şehrimize güzel olmasını diliyorum. İnşallah en kısa sürede bu tesisi tamamlayıp Mehmetçiğimizin hizmetine sunacağız. “Böylece Milli Savunma Bakanlığımızla yaptığımız protokol çerçevesinde ordumuza ve Milli Savunma Bakanlığımıza cari maliyeti yaklaşık 4,5 milyar dolar olan yeni tesisleri kazandırmış oluyoruz.”

AK Parti Konya Milletvekili Tahir Akyürek de temeli atılan tesislerin hayırlı olmasını diledi.

Konya Valisi Vahdettin Özkan, “Ordumuz Türk Silahlı Kuvvetlerinin imkan ve kabiliyetlerinin arttırılması, hem ülkemizin birlik ve bütünlüğü açısından, hem de küresel düzeyde rekabet gücümüzün ve diplomatik gücümüzün artırılması açısından çok önemlidir. Yapılan çalışma Devletimizin ve belediyelerimizin milletimizin yaşam kalitesini artırması da çok önemli.” “Değerli olduğunu özellikle vurgulamak isterim. Konya’daki belediyemiz, tüm bakanlıklarla geliştirdiği işbirlikleri ile klasik yerel ortak çalışmaların yanı sıra, merkezi yönetim tarafından yürütülen çalışmaların iyileştirilmesi konusunda da çok değerli bir katkıya sahiptir. Bugünkü proje aslında bunun bir tezahürüdür” dedi.

Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Selçuk Bayraktaroğlu konuşmasında, “Kahraman ordumuzun gücüne güç katacak bu projenin, barışın ve hoşgörünün şehri Konya’ya da ayrı bir değer katacağına inanıyorum. Ayrıca Konya’da üretimi devam eden Çumra’daki Mühimmat Daire Başkanlığı’na da, “Konya Büyükşehir Belediye Başkanımıza ve belediyemize Komutanlığın yapımında emek ve özverilerinden dolayı teşekkür ediyorum. 56’ncı Fabrika Müdürlüğü’nün yeni tesislerinin ülkemize, milletimize ve Türk Silahlı Kuvvetleri’ne hayırlı olmasını diliyorum.”

Konuşmaların ardından temel atma törenine geçildi. Bakan Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Bayraktaroğlu, Vali Özkan, Büyükşehir Belediye Başkanı Altay ve protokol üyeleri düğmeye basarak fabrikanın temelini attı. -KONYA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu