Haber

Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’ni 2023 yılında yaklaşık 100 bin kişi ziyaret etti

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan ve Türkiye’de görülen 500 kuş türünden 365’ine ev sahipliği yapan SAMSUN’daki Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’ni 2023 yılında yaklaşık 100 bin kişi ziyaret etti.

Türkiye’nin en değerli sulak alanlarından biri olan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti, her yıl yüzbinlerce göçmen kuşa ev sahipliği yapmaktadır. Samsun’un 19 Mayıs, Bafra ve Alaçam ilçeleri sınırlarında yer alan 56 bin hektarlık alana sahip Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti, Türkiye’de yaban hayatının korunduğu en değerli noktalardan biri. Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Mirası Geçici Listesi’ne 13 Nisan 2016 tarihinde dahil edilen Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’nde Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen uygulamalarla doğal hayata insan müdahalesi en aza indirildi. Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin savunma çalışmaları sonucunda kısa sürede olumlu geri dönüşler alan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’ne gelen ziyaretçiler, deltayı ancak bisiklet, elektrikli bisiklet ve akülü araçlarla ziyaret edebiliyor. Bu kapsamda 2023 yılında deltayı yaklaşık 100 bin kişinin ziyaret ettiği belirtildi.

Alınan önlemlerle deltadaki kuş ve diğer yabani hayvanların sayısı her geçen yıl artarken, özellikle kış döneminde deltada çok sayıda göçmen kuş gözlemlenebiliyor.

2024’TE HEDEF DAHA YÜKSEK

Samsun Büyükşehir Belediyesi İşletme ve İştirakler Dairesi Başkanı Doç. Dr. Mustafa Güler, Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’nin sadece Samsun ve Türkiye için değil, dünya için de çok değerli bir sulak alan olduğunu belirterek, “Büyükşehir Belediyesi olarak misafirlerimize en iyi hizmeti vermenin gayreti içerisindeyiz. Hem de doğa harikası alanın korunmasını sağlamak amacıyla fotoğrafçılar ve doğa tutkunları için yoğun bir mekandır.” “İlgilendiği bölge her geçen gün daha cazip hale geliyor. Delta bu yıl yaklaşık 100 bin ziyaretçiyi ağırladı. Hedef 2024’te daha fazla ziyaretçi ağırlamak” dedi.

365 DİĞER KONUT TÜRÜ SUNUYORUZ

UNESCO Dünya Mirası Kalıcı Listesi’nde yer alan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti, habitat çeşitliliği ve fauna açısından zengin popülasyonuyla, nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan 24 kuş türünden 15’ine ve ülkede görülen 500 kuş türünden 365’ine ev sahipliği yapıyor. 140 kuş türünün ürediği delta, her yıl 7 milyondan fazla göçmen kuşun güzergahı üzerinde bulunuyor. Özellikle bahar döneminde binlerce leyleğe ev sahipliği yapıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu