Haber

Kıbrıs Gizli Belgeleri: 40 milyon dolarlık gizli anlaşma, Rus oligark Abramovich’in Putin’in ‘kasalarıyla’ bağlantısını ortaya koyuyor

Sızan Kıbrıs Gizli belgeleri, Rus oligark Roman Abramovich’in Başkan Vladimir Putin’in “kasaları” olarak bilinen iki kişiyle mali çıkarlarını ortaya koyuyor.

Chelsea Futbol Kulübü’nün eski sahibi Abramovich, İngiltere ve Avrupa Birliği (AB) tarafından yaptırımlara maruz kalmıştı ancak daha önce Putin ile herhangi bir mali ilişkisi olduğunu reddetmişti.

Sızan belgeler, Abramovich’in 2010’da 40 milyon dolarlık örtülü bir anlaşmayla bağlantısı olduğuna dair yeni kanıtları ortaya koyuyor.

Abramovich, BBC’nin yorum taleplerine yanıt vermedi.

Söz konusu gizli anlaşmayla Abramovich’e bağlı şirketlerin sahibi olduğu kârlı bir Rus reklam şirketi olan Video International’ın hisseleri, Putin’in yakın çevresinden iki kişiye fiyatından daha düşük bir bedelle devredildi. Milyonlarca dolar kar payı da aldılar.

BBC Newsnight, Panorama ve BBC Doğrulama Servisi, Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ) ve Paper Trail Media’dan gazeteciler tarafından yürütülen Kıbrıs Gizli soruşturması kapsamında ortaya çıkan gerçekleri ortaya çıkarmak için Araştırmacı Gazetecilik Ofisi ile ortaklık kurdu.

Gizli kayıtlar, bilinmeyen anlaşmaya dahil olan kişilerden birinin Putin’in yakın arkadaşı Sergey Roldugin olduğunu ortaya koyuyor.

Çellist Roldugin, St Petersburg Müzik Evi’nin sanat yönetmenidir ve Putin’i gençliğinden beri tanır. Roldugin’in, Putin’i 1983 yılında evlendiği ve daha sonra boşandığı Lyudmila Shkrebneva ile tanıştırdığı belirtiliyor. Roldugin aynı zamanda Putin’in kızı Maria’nın da vaftiz babasıdır.

İkinci kişi ise Putin’in bir diğer yakın arkadaşı St. Petersburglu işadamı Aleksander Plekhov.

Roldugin ve Plekhov, Putin’in “kasaları” olmakla ve onun adına gizlice para ve varlık tutmakla suçlanıyor.

Bu yılın başlarında İsviçreli savcılar, Imprint International anlaşmasıyla bağlantılı olarak açılan banka hesaplarındaki varlıkların gerçek sahiplerinin kendilerinin olmadığını iddia etmişti.

Mahkeme, hesapların gerçek sahibi olarak kimseyi belirlemedi.

Başkan Putin’in 2021’deki maaşı 100.000 doların biraz üzerindeydi. Ancak servetinin 125-200 milyar dolar arasında olduğu ve bunu paravan şirketler ağında ve arkadaşlarının hesaplarında sakladığı yönünde iddialar var.

Plekhov Birleşik Krallık hükümeti tarafından onaylanırken, Roldugin de kendisini “Putin’in denizaşırı servetinin koruyucusu” olarak tanımlayan Birleşik Krallık, AB ve ABD tarafından onaylandı.

Kıbrıs bağlantısı

Kıbrıs Gizli soruşturması, Kıbrıs’ta offshore hizmetleri sunan şirketlerin 3,6 milyon gizli şirket kaydına dayanıyor ve bu şirketlerin Rusya ile ve birçoğu adayı gizli offshore varlıklarını yönetmek için kullanan, şu anda yaptırım uygulanan oligarklarla olan yakın mali bağlarına odaklanıyor.

Bu belgeler arasında, ilk kez Distributed Denial of Secrets adlı ihbar grubu tarafından elde edilen, Kıbrıs’taki MeritServus adlı kurumsal hizmet sağlayıcının belgeleri de yer alıyor. Bu yılın başlarında İngiltere, Rus müşterilerinden biri adına yaptırımları ihlal ettiğinin ortaya çıkmasının ardından MeritServus’a yaptırım uygulamıştı.

MeritServus ayrıca Abramovich’in Kıbrıs’taki şirketleriyle de çalıştı. Serveti 9 milyar doları aşan Abramovich, spora, sanata ve pahalı mülklere çok sayıda yatırım yaptı. 2003 yılında Londra’daki Chelsea Futbol Kulübü’nü satın aldıktan sonra Britanya’nın en tanınmış ve etkili Rus oligarklarından biri oldu.

Abramoviç, Putin’le ilişkisine ve yakın mali ilişkisi olduğu ya da onun adına hareket ettiği yönündeki iddialara karşı çıktı.

2010 yılında Abramovich’in sözcüsü “o zamanki Başbakan Putin ile herhangi bir mali ilişkisi olmadığını” söyledi.

Ve 2021’de gazeteci Catherine Belton’a, Putin’in İnsanları adlı kitabında, Chelsea FC’yi 2003’te Putin’in emriyle satın aldığını iddia eden delillere yer veren bir bölüm nedeniyle dava açtı. Yayıncının “durumu daha fazla kaydetmeyi” kabul etmesiyle dava mahkeme dışında çözüldü. doğru bir şekilde” ve “Abramovich’in motivasyonlarının daha ayrıntılı bir açıklamasını” içerir.

İngiltere ve AB, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından Mart 2022’de Abramoviç’i yaptırım listesine aldı.

AB, Abramovich hakkında şunları söyledi: “Putin’e ayrıcalıklı erişimi vardı ve onunla çok iyi ilişkiler sürdürüyordu. Rus liderle olan bu bağlantısı, onun hatırı sayılır servetini korumasına yardımcı oldu.”

Abramovich bu yılın başlarında mahkemede AB yaptırımlarına itiraz etmişti. Avukatı, kısıtlamaların “kanıta dayalı” olmaktan ziyade Rus işadamının “şöhretinden” kaynaklandığını savundu.

Ancak Roldugin ve Plekhov ile yapılan zımni anlaşma, Abramovich ile Putin arasında yakın bir mali ilişki olduğunu gösteriyor.

Savunma düşünce kuruluşu RUSI’nin Mali Suç ve Güvenlik Çalışmaları Merkezi Direktörü Tom Keatinge, “Bu dava açıkça daha fazla bilgiyi masaya koyuyor ve Putin ile Abramovich arasındaki iddia edilen bağlantıyı çürütülmesi giderek zorlaşan bir şekilde destekliyor” diyor. .

Anlaşma

Karmaşık bir şirket ağı ve Kıbrıs ile Britanya Virjin Adaları’na duyulan güven, Abramoviç’in bu işlemdeki rolünü bugüne kadar gizledi.

Sızan belgeler, Abramovich’in 2003 yılında Image International’ın toplam %25 hissesini satın alan iki şirketle olan ilişkisini ortaya koyuyor.

Bu iki şirket – Finoto Holdings ve Grosora Holdings – 2003’ün başlarında kuruldu. Her iki şirket de, bir dizi paravan şirket aracılığıyla, Abramovich’e fayda sağlayan bir vakıf olan Sara Trust Settlement’e aitti.

Bu iki şirket, Eylül 2003’te Rus reklam devinin hisselerinin %12,5’unu 130.000 dolara satın almıştı.

Putin’in ilk döneminde iktidar bakanı olan ve şu anda muhalefet başkanı olan Vladimir Milov, ödenen bedelin “gülünç” olduğunu ve hisselerin çok daha pahalı olduğunu söylüyor.

Satın alma sırasında Image International, yerel TV reklam pazarında hakim bir konuma sahipti ve Rus kanallarında satın alınan tüm reklam yayın sürelerinden pay alıyordu.

Milov’a göre şirket “Kremlin yönetimine çok yakındı”.

Abramovich, yedi yıldır Video International’ın hissesini elinde tutuyordu. Bir noktada şirket “2 milyar doların üzerinde” gelir beyan etti. Bu dönemde Finoto ve Grosora’ya 30 milyon dolar temettü ödendi.

Video International, 2010 yılında 3 milyar dolar gelir bildirdi. Ancak Finoto ve Grosora’nın her biri, yatırımlarını o yıl yalnızca 20 milyon dolara, piyasa değerinin altında görünen bir fiyata sattı.

Finoto Holdings, hisselerini Sergei Roldugin’e ait Med Media Network’e sattı.

Finoto Holdings’in satışıyla aynı gün, Abramovich’e bağlı bir diğer şirket olan Grosora Holdings, yüzde 12,5 hissesini daha sonra Aleksandr Plehov ile ilişkilendirilecek olan Namiral Trading Ltd’ye sattı.

Putin’in ‘kasaları’

Putin ile Roldugin arasındaki mali bağlantılar, Panama merkezli hukuk firması Mossack Fonseca’dan milyonlarca gizli belgenin sızdırılmasını içeren Panama Belgeleri’nin bir parçası olarak 2016 yılında ortaya çıkarıldı.

Plekhov’la birlikte Roldugin, Bank Rossiya ve Putin’in en yakın işbirlikçilerinden bazıları tarafından yürütülen şüpheli bir kara para aklama planının merkezindeydi. Bank Rossiya, 2014 yılında ABD hükümeti tarafından “Rusya Federasyonu’nun üst düzey yetkililerinin kişisel bankası” olarak tanımlanarak onaylandı.

O dönemde Roldugin, New York Times’a bir işadamı olmadığını ve “milyonları olmadığını” söylemişti. Ancak en azından kağıt üzerinde 100 milyon dolardan fazla offshore serveti olduğu görülüyordu.

Vladimir Milov, “Rodulgin açıkça… Putin’in kişisel çıkarlarının üstünü örtmeye hizmet ediyor” diyor.

Panama Belgeleri’nde Roldugin’in İsviçre’deki banka hesaplarıyla ilgili ortaya çıkan bilgiler, bu yılın başlarında dört Gazprombank çalışanının soruşturulmasına ve kovuşturulmasına yol açtı. İsviçreli savcılar bankacıları Roldugin adına açılan hesapları gerektiği gibi denetlememekle suçladı.

Ayrıca Roldugin’i, konumu veya ilişkileri nedeniyle yolsuzluk riskine daha fazla maruz kalabilecek ve uluslararası mali düzenlemeler kapsamında daha fazla kontrole ihtiyaç duyabilecek bir kişi olarak tanımlamakta başarısız oldukları da söyleniyor.

İddianameye göre Gazprombank’ta Imaj International’dan “hisse tutmak ve temettü almak” amacıyla hem Med Media Network hem de Namiral Trading Ltd için aynı “amaç ve yapıda” eş zamanlı hesaplar açıldı.

Savcılar, düzenlemenin “Rus siyasi kurumu için yönetilen varlıkların” doğrudan bir uzantısını temsil ettiğini söyledi.

Savcılar, Roldugin ve Plekhov’un hesaplardan gerçek yararlanıcılar değil, “paravan kişiler” olduklarını iddia etti.

Dört bankacı da mahkum edildi ancak temyize gidecekleri bildirildi.

BBC, konu hakkında yorum yapmaları için Plekhov, Roldugin, Bank Rossiya ve Rusya Devlet Başkanı Putin’e mektup yazdı ancak bir yanıt alamadı.

‘Gizli kanal’

Pek çok zengin Rus, AB üyesi bir ülke olan Kıbrıs’ı offshore yatırım ağlarının bir parçası olarak kullanıyor. ICIJ’den Fergus Shiel, bu ekonomik ilişkiler sayesinde Rusya’nın “Kıbrıs ekonomisine her yıl on milyarlarca dolar katkıda bulunduğunu” söylüyor.

Kıbrıs Gizli soruşturmasının Avrupa kurumları ve AB üye ülkeleri için “ciddi sorunlar” teşkil ettiğini ekliyor. “Bu belgelerde bir AB üyesinin Kremlin’in, Putin’in ve destekçilerinin gizli mali operasyonlarına kanal olduğunu görüyoruz” dedi.

Ancak Kıbrıs’ın toparlanmaya başladığına dair işaretler de var.

2022’de Ukrayna’nın işgalinin ardından Putin’in mali varlıklarına yakın olduğu düşünülen birçok Rus’a AB tarafından yaptırım uygulandı. Bunun Kıbrıs’ta yatırımı olanlar açısından doğrudan sonuçları oldu.

Kıbrıslı bağımsız milletvekili Alexandra Attalides, “Yaptırımlar, Kıbrıs’ın oligarklar tarafından Putin’in kirli emirlerini desteklemek için kullanılamayacağını gösterdi” diyor.

Bu arada Abramoviç’in zamanını Rusya’nın tatil şehri Soçi, İstanbul ve Tel Aviv arasında geçirdiğine dair haberler var. Abramoviç’in Rusya, İsrail ve Portekiz pasaportları bulunuyor.

Abramovich, İngiltere ve AB’de yaptırımlarla karşı karşıya kalmaya devam etse de, önemli varlıklarının bulunduğu ABD’de kendisine herhangi bir yaptırım uygulanmıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
adalar escort
arnavutköy escort
ataşehir escort
avcılar escort
bağcılar escort
bahçelievler escort
bakırköy escort
başakşehir escort
bayrampaşa escort
beşiktaş escort
beykoz escort
beylikdüzü escort
beyoğlu escort
büyükçekmece escort
çatalca escort
çekmeköy escort
esenler escort
esenyurt escort
eyüp escort
fatih escort
gaziosmanpaşa escort
güngören escort
kadıköy escort
kağıthane escort
kartal escort
küçükçekmece escort
maltepe escort
pendik escort
sancaktepe escort
sarıyer escort
şile escort
silivri escort
şişli escort
sultanbeyli escort
sultangazi escort
tuzla escort
ümraniye escort
üsküdar escort
zeytinburnu escort
istanbul escort
betturkey
jojobet
deneme bonusu veren siteler