Ekonomi

Erdoğan Hatay’da açıkladı! Tüm binalar sıfırdan yapılacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, depremin vurduğu Hatay’da incelemelerde bulundu. Erdoğan, incelemenin ardından açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamaları şöyle:

2 hafta önce bugün yaşadığımız depremleri meşakkatli yolun sancılı bir sayfası olarak nakşetmiştik. Ailesini kaybetmiş kaç kardeşim var, hepinize sağlık diliyorum. Ölülerimizin ruhuna Fatiha okuyalım. 9 saatin ortasında yaşadığımız depremler, etki alanı ve yıkım gücüyle dünyada eşi benzeri olmayan olayların ortasına girdi. Depremde kırılan diğer 5 fay sınırı ile birlikte yer altında 7 metrelik yer değiştirme meydana geldi.

81 ildeki tüm kamu görevlilerini deprem bölgesine yönlendirdik

Deprem haberini aldığımız andan itibaren tüm bakanlıklarımızı ve ekiplerimizi seferber ettik. Arama kurtarma çalışmalarına başlamak için seferber olduk. Türkiye’nin 81 ilindeki tüm kamu görevlilerini deprem bölgesine yönlendirdik.

71 binden fazla birimin enkazı kaldırıldı

Ayrıca diğer ülkelerdeki arama kurtarma ve yardım gruplarını da ülkemize davet ettik. Süreci yönetmek için gerekli yasal altyapıyı oluşturduk. Afetten kurtulan insanlarımızı hayata yeniden kavuşturmak için gece gündüz çalıştık. 6 bini aşkın artçı sarsıntıya rağmen ekiplerimiz çalışmalarına devam etti. 71 binin üzerinde birimin enkazı kaldırıldı.

Çalışmalarda 271 bin kişi görev aldı

Depremden bu yana yürütülen çalışmalarda 271 bin kişi görev aldı. Arama faaliyetlerine 12 binin üzerinde iş makinesi katıldı.

Başta Kızılay olmak üzere ülkemizin dört bir yanından mutfak ve beslenme ihtiyaçları karşılandı. 751 vatandaşımız çadırlarda, 24 bin vatandaşımız ise konteynerlerde yaşıyor.

Konteyner sayısını 200 bine çıkaracağız

Konteyner sayısını 200 bine çıkaracağız. Toplamda 1 milyon 684 bin vatandaşın barınma ihtiyacı karşılandı. Milletimiz deprem bölgesinden kentine gelen kardeşlerine kucak açarak cömertliğini bir kez daha göstermiştir. Beyin sarsıntısını fırsata çevirmeye çalışan karakter fakirleri olabilir. Milletimiz asıl cezayı vicdanında mahkum ederek veriyor.

Enkazdan kurtarılanların sayısı 114 bin 834

Enkazdan kurtarılanların sayısı ise 114 bin 834. Depremin ilk anından bugüne kadar arama kurtarmadan yardıma kadar burada dualarıyla yanlarında olan kamu görevlilerine, gönüllülere ve insanlara şükranlarımı sunuyorum.

Kimseyi asla yalnız bırakmayacağız. Sadece bizim değil, insanlığın ortak mirasının da içinde bulunduğu bu coğrafyaya hep birlikte sahip çıkacağız.

TOKİ’miz hazırlıklarını sürdürüyor

Sağlam ve hafif hasarlı binalarda hayatı normalleştirmek için adımlar atıyoruz. 1 yıl içerisinde sağlam ve güvenli yuvalarına yerleştirmeye başlayacağız. TOKİ’miz hazırlıklarını sürdürüyor. Hatay’da 40 bin, Kahramanmaraş’ta 40 bin, Gaziantep’te 18 bin, Adıyaman’da 27 bin, Şanlıurfa’da 3 bin ve Elazığ’da 3 bin konut inşaatına başlıyoruz.

Köylerde durum nasıl olacak?

Manavgat’ta yaptığımız gibi köylerinde de ihya çalışmalarını yürüteceğiz. Güçlendirme denen mantıkla asla bir canlandırma çalışması yapmayacağız. Hepsi sıfırdan yapılacak. Ülkemizdeki tüm üniversitelerden hocalarımızla çalışmaya devam edeceğiz.

TOKİ ödemelerini 3 ay erteledik

Kat yüksekliği tamamen vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini sağlamak amacıyla yapılmıştır. TOKİ ödemelerini 3 ay erteledik. Eğitimi önceliklerimizin ilk sırasına koyuyoruz. İlkokul ve ortaokullarımızın durumlarını tek tek değerlendiriyoruz.

Vatandaşımızın kredi borçlarını siliyor

Ağır hasar gören il ve ilçelerde yaşayanların kredi borçları 6 ay, bölgedeki diğer yerlerde ise 1 ay ertelendi. Kamu bankalarımız depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımızın kredi borçlarını siliyor.

İş yeri ve işyeri zarar gören 150 bin esnafımızın Halk Bankası’ndan Hazine destekli kredi ödemelerini 6 ay erteledik.

Kredi ödemelerini 3 ay erteledik

Ağır tahribatın yaşandığı bölgede 152 belediyemizin İller Bankası’na olan kredi ödemelerini 3 ay erteledik.

Depremin ülke genelinde ekonomik faaliyetleri olumsuz etkilememesi için 250 milyarlık Kredi Garanti Fonu paketini 350 milyar liraya çıkardık.

20 bin vatandaşımız hızla istihdam edilecek

İŞKUR’un Toplum Yararına Çalışma Programı kapsamında hızla 20 bin vatandaşımızı istihdam ediyoruz.

20 milyar liralık deprem bölgesi işletme ve yatırım destek paketi hazırladık.

Depremde zarar gören çiftçilerimize Ziraat Bankası ve Tarım Kredi’den Hazine destekli kredilerini 1 yıl erteleme imkanı sağladık.

habersariyer.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu