Haber

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Anayasa Mahkemesi açıklaması: Gerekirse iki liderle görüşeceğim

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suudi Arabistan ziyareti dönüşü uçakta gazetecilerle yaptığı röportajda gündeme ilişkin değerli açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yargıtay’ın Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunma kararına ilişkin “Taraf değil, hakemiz” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, Efendim sorum Türkiye’de son birkaç gündür devam eden yargı tartışmalarıyla ilgili. Hakem rolünü oynayabileceğinizi ve her iki tarafla da pazarlık yapabileceğinizi söylediniz. Yüksek yargıyla ilgili sorunların anayasal ve hukuki temelde çözülebileceğini vurguladınız. Bunu, Anayasa çalışmasının zaman alacağı gerekçesiyle soruyorum. Sanki öncelikle yetki çatışmalarının hızlı bir şekilde önlenmesi için bireysel başvurulara ilişkin bir yasal düzenleme yapılabilir mi? Soru soruldu.

“Gerekirse her iki başkanla da görüşeceğim”

Erdoğan konuya ilişkin şu yanıtı verdi:

Yani bireysel başvurulara ilişkin yasal düzenlemelerin yapılması zor değil. Her şey Cumhur İttifakının alacağı karara, atacağı adıma bağlı. Ancak bireysel başvuruyu tamamladıktan sonra iş bitmiyor. Bundan sonra bu bireysel uygulamaya geçiş kapısı ne olacak? Yeniden Anayasa Mahkemesi olacak. Öncelikle Anayasa Mahkemesinin buna hazır olması gerekiyor. Çünkü birçok yasal düzenleme Anayasa Mahkemesine gidiyor. Anayasa Mahkemesi’nde buna karşı çıkılıyor. Burada da Meclis böyle bir karar alırsa ama bu karar Anayasa Mahkemesi tarafından bozulursa bu zaman kaybından başka bir şey olmaz. Bu nedenle Meclis şu anda bilinen plan ve bütçe üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Ancak kişisel başvurularda Anayasa Mahkemesi’nin çalışmalarını hızlandıracağı gerekçesiyle bunu kabul ettiler. Az önce bir şey öğrendim. Kaç tane kişisel başvuru var dedim. Karşılığı 130 bin. Yani ne yazık ki Anayasa Mahkemesinin çalışmalarını hızlandırma amacına ulaşamadı. Bunlara odaklanıp hayal ürünü hareket etmememiz gerekiyor ve en son Yargıtay Başkanı’nın yaptığı açıklama elbette anlamlıdır. Bir önceki gezimizde bir söz kullanmıştım. Yargıtay üyelerinin sadece avukatlardan oluştuğunu söyledim. Ancak Anayasa Mahkemesi’nin üyeleri arasında hukukçular, valiler, ekonomistler, sosyologlar vs. var. Aslında böyle olması gerekir. Peki misyonu açısından ölçek nerede? Yargıtay’dadır. Anayasadan Ticaret Hukukuna, İş Hukukuna kadar her şey Yargıtay’da. Ben buradaki çatışmanın tarafı olacak durumda değilim, o başka bir şey. Ancak iş hakemliğe gelince bunu yapmak da doğal olarak bizim görevimiz olabilir. Bu aynı zamanda Cumhurbaşkanı olarak Anayasanın bize yüklediği bir görevdir. Temennimiz böyle bir gerilimin yaşanmaması.

“Gerekirse ikisiyle de görüşürüm”

Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları söyledi: “Yargı kurumlarının başkanlarıyla görüşecek misiniz?”Soruya: “İki yargı kurumu başkanlarıyla görüşmeye gelince. Gerekirse ikisiyle de görüşeceğim. Yargıtay Başkanıyla zaten görüştük. Gerekirse Anayasa Mahkemesi Başkanıyla da görüşeceğiz. gerekli. Buluşmamak diye bir şey yok.”açıklamasını yaptı.

KAYNAK: HABER7

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu