Haber

ÇKP, Xizang Yönetişimine İlişkin Politikalara İlişkin Raporunu Yayınladı

PEKİN, 10 Kasım (Xinhua) — Çin Devlet Konseyi Enformasyon Ofisi Cuma günü Çin Komünist Partisi’nin (ÇKP) yeni dönemde Xizang (Tibet) Özerk Bölgesi’nin yönetimine ilişkin politikaları hakkında resmi bir rapor yayınladı.

“Yeni Dönemde Xizang Yönetişimine İlişkin Çin Komünist Partisi Politikaları: Yaklaşım ve Başarılar” başlıklı raporda, ÇKP’nin yeni dönemde Xizang yönetimine ilişkin yönergelerinin bölgedeki çeşitli girişimlerde çok taraflı ilerleme ve tarihi başarı getirdiği vurgulandı.

Raporda, ÇKP’nin 2012’deki 18. Ulusal Kongresi’nden bu yana Xizang’ın eşi benzeri görülmemiş bir gelişme ve büyük değişim yaşadığı ve bunun insanlara daha somut faydalar sağladığı belirtildi.

Xizang’ın gayri safi yurtiçi hasılası 2022’de 213,26 milyar yuan’a (yaklaşık 29,3 milyar ABD doları) ulaştı. Rakam, 2012’den bu yana yıllık ortalama yüzde 8,6’lık bir büyümeyi gösteriyor. Bölgenin demiryolu ağının uzunluğu bu dönemde neredeyse iki katına çıktı ve tüm ilçeler ve büyük kasabalar Bölgedeki tüm alanlar 5G ağı kapsamındadır. Bölgede mutlak yoksulluk ortadan kaldırılırken, Tibetlilerin ortalama yaşam süresi 2021 yılı itibarıyla 72,19 yıla yükseldi.

“Xizang halkı, ülkenin geri kalanıyla birlikte, Çin ulusunun yükseldiği, müreffeh ve güçlendiği büyük dönüşüme tanık oldu. Xizang halkı şimdi, Çin’de modern bir sosyalist ülke inşa etmek için yeni bir yolculuğa çıkıyor. Her bakımdan” dedi raporda.

2020 yılında düzenlenen 7. Xizang Ulusal Toplantısı, yeni dönemde Xizang’ın yönetimine ilişkin ÇKP direktifinin ana hatlarını belirledi. Çin özelliklerine sahip sosyalizmin uygulanmasına ve Xizang’ın fiili durumuna dayanan direktif, Xizang ile ilgili çalışmalara ilişkin güçlü bir anlayışı ortaya çıkardı.

Raporda, “ÇKP’nin Xizang’ı istikrara kavuşturmada geçmişteki başarısının ve gelecekteki kalkınma planlarının” bir özeti olarak tanımlanan direktife övgüde bulunuldu.

Raporda, direktifin Xizang yönetiminin gelecekteki yönü ve stratejisine ilişkin bir dizi soruyu yanıtladığı belirtilerek, bölgeyle ilgili tüm girişimlerde direktifin takip edilmesi gerektiği vurgulandı.

Raporda, önsöz ve sonuç dışında, “Yeni Kalkınma Felsefesinin Tam Olarak Uygulanması”, “Kültürel ve Etik Kalkınmada Dikkat Çekici Başarılar”, “Etnik ve Dini Girişimlerde Sağlam İlerleme”, “Sürdürülebilir ve İstikrarlı Toplumsal Kalkınma”, “Daha Güçlü” yer alıyor. Eko-Çevre Güvenliği”. Altı bölümden oluşuyor: “Bariyer” ve “Demokrasinin ve Hukukun Üstünlüğünü Güçlendirmek”.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu