Haber

AB Komiseri Varhelyi: Türkiye ile ilişkilerimiz bizim için çok önemli

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Komşuluk ve Genişlemeden Sorumlu Üyesi Oliver Varhelyi, AB’nin Türkiye ile ilişkilere büyük önem verdiğini vurgulayarak, gümrükler gibi konularda tarafların ortak çabalarıyla hızlı ilerleme kaydedilebileceğini söyledi. Birlik, vize kolaylığı, güç ve teknoloji, yatırımlar ve gıda güvenliği. .

AB Komisyonu tarafından hazırlanan 2022 Türkiye Raporu, Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Heyeti’nde tartışıldı.

Oturumda konuşan AB Komiseri Varhelyi, “Türkiye ile ilişkilerimiz bizim için çok önemli. Türkiye, Orta Doğu’nun istikrar ve güvenliği için aday ülke, NATO müttefiki, yakın komşu ve kilit ortak olmaya devam ediyor. Güney Kafkasya ve Karadeniz bölgeleri.” söz konusu.

AB’nin Türkiye ile işbirlikçi ve karşılıklı yarar sağlayan bir bağ geliştirmek istediğine işaret eden Varhelyi, “dijital ve yeşil geçiş”, ekonomi, enerji, göç ve yardım başta olmak üzere ortak çıkarların çeşitli alanlarında ilişkilerin geliştirilmesi için değerli bir potansiyel bulunduğunu vurguladı. mültecilere. .

Varhelyi, “İlişkilerin geleceği konusunda ortak anlayışa ihtiyacımız var. Başarılı olmak için her iki tarafın da çaba göstermesi gerekiyor. Gümrük Birliği, vize kolaylığı, enerji ve teknoloji, yatırımlar, gıda güvenliği hızla ilerleyebileceğimiz alanlardan bazıları.” ” dedi.

AB Yönetim Kurulu üyesi Varhelyi şöyle devam etti:

“Ancak ilişkilerin gelişebilmesi için Türkiye’de iç reformlara ve ikili ilişkilerimizde olumlu bir siyasi ortama ihtiyaç var. AB Komisyonu endişelerini dile getirmeye ve siyasi farklılıkları ele almaya devam edecek.”

Türkiye ile katılım müzakerelerinde uzun süredir ilerleme kaydedilmediğini hatırlatan Varheyli, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararları gibi konularda diyaloğun AB-Türkiye ilişkilerinin ayrılmaz bir parçası olduğunu belirtti.

yeni anlaşmalar

Geçtiğimiz yıl lansmanı yapılan Türkiye Yatırım Platformu’nun tam anlamıyla faaliyete geçtiğini belirten Varhelyi, insani yardım projeleriyle depremden korunma ve yeniden inşa yönünde adımlar atıldığını ifade etti.

Varhelyi, AB’nin Türkiye’nin yıllardır mültecilere ev sahipliği yapmasından memnun olduğunu belirterek, Birliğin bu konuya destek vermeye devam edeceğinin altını çizdi.

Karadeniz Tahıl Girişimi

Varhelyi, Karadeniz Tahıl Girişimi’ne değinerek, “Türkiye’nin Ukrayna’ya ve toprak bütünlüğüne verdiği desteği ve küresel gıda güvenliğinin sağlanmasında önemli rol oynayan Karadeniz Tahıl Girişimi’nin yeniden canlandırılması yönündeki çabalarını memnuniyetle karşılıyoruz.” dedi. değerlendirmesini yaptı.

Varhelyi, “Özellikle Rusya’ya yönelik yaptırımların uygulanması konusunda Türkiye’nin AB ile temasını sürdürmesi büyük önem taşıyor.” söz konusu.

Doğu Akdeniz

Doğu Akdeniz’de istikrar ve güven ortamının tesis edilmesinin büyük önem taşıdığını vurgulayan Varhelyi, AB’nin 6 Şubat depremi sonrası dönemde Yunanistan ile Türkiye arasındaki gerilimin azalmasını memnuniyetle karşıladığını belirtti.

Varhelyi, “Kıbrıs sorununda ilerleme kaçınılmazdır.” dedi. Bu kelimeyi kullandı.

AB Yönetim Kurulu Üyesi Varhelyi, geçtiğimiz hafta Ankara’da bir dizi üst düzey temasta bulunarak, görüşmelerin verimli geçtiğini duyurdu.

AB Komisyonu’nun 2022 Genişleme Paketi kapsamındaki “Türkiye Raporu”nun yarın kabul edilmesi bekleniyor.

habertoroslar.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu